kelik-kelik

Rabu, 14 November 2012

tips hadapi zombie






tips menghadapi dunia pasca zombie :

1) Senjata

-  negara kita bukan seperti amareka dimana bekalan senjata mudah didapati, paling paling ada senjata nih pak cik Rela yang dibekalkan dengan senapang patah satu laras. Atau juga balai polis berhampiran.

- memadai la buat sementara waktu sediakan tukul dan tombak, tombak untuk menikam dan tukul untuk mengetuk.

2) makanan

- kalau duk kampung, nih la masanya untuk bercucuk tanam dan sembelih sendiri binatang ternakan. kalau agak-agak tuan lembu pun dah jadi zombie, maka haruslah kita bahan lembu dia

- kalau duk di bandar, pasar raya akan jadi sasaran utama semua orang, so fight for ur food.

3) rumah

- lagi lama anda di bandar raya..lagi terdedah anda kepada serangan zombie (mengambil kira kadar kemenjadian zombie)

- sediakan rumah dgn kawasan lapang sebagai buffer kehadiran zombie, kalau boleh berpagar dan kalau boleh buat penggera pencerobohan dengan menggunakan tali dan tin susu (macam zaman darurat)

- tutup tingkap dengan kayu, kayu katil

dah la kalau aku rajin aku type lagi haha....


Sabtu, 15 September 2012

About me

aku disuruh untuk menceritakan tentang sesuatu mengenai diri sendiri oleh seseorang, boleh la..

nama kudabesi87 tu bukan lah nama sebenar..jumpa nama itu daripada majalah gempak! sebenarnya kudabesi melambangkan motorsikal. 

aku mula kenal dunia internet nih sejak remaja lagi, dan alamat emel aku dulu-dulu oldskullrocker@y.com. sepatutnya, old school rocker macam dalam lagu limp bizkitt tapi salah eja jadi old skull rocker yang bermaksud tengkorak kering batuan(rocker)

kemudian ada nama putramalayneum dan lain-lain, yang nih pun masa remaja lagi sebab putra tu macam sangat hebat (nama kelab kereta pulak) dan malayneum tu millenium sebenarnya dan telah diglamourkan oleh butterfingers. sapa yang layan butterfingers memang perasaan lah ejaan malayneum.

kudabesi ada yang kata "hang daripada JLJD ke?" jawapan nya tidak, pekerjaan hakiki sebagai seorang guru di sebuah sekolah luar bandar. JLJD apa benda kalau setakat reti tukar minyak motor hehe.

kudabesi juga nama sebuah band hardcore rock di Indonesia, mula perasan masa buka twitter dulu, ramai pulak mat indon yang follow. 

Siapa Aku - aku dah mula guna sebelum tajuk lagu SuKi  (malaysian idol) tu lagi..siapa aku bermaksud pencarian diri lah konon-konon. sebab tu blog nih carca marba sebab tu pilihan aku, aku tulis apa yang aku suka, bukan yang SEO suka mahupun nuffnang suka.

Siapa Aku juga bukan lah bermaksud merendahkan diri, nih dulu pensyarah aku kata. Tapi aku kata lain, bukan merendahkan diri..tetapi mencari diri. Siapa aku,  sebuah blog carca marba..nih bukan blog islamic, nak blog islamic pergi baca saifulislam.com, atau hilalasyraf. Nih bukan blog sastera, nak sastera pergi baca blog Marsli NO, ni bukan blog politik...ha pergi scroll kat tepi tu kalau nak baca. dan ini juga bukan blog militari, boleh baca blog mumuchi, atau dzirhan atau blog Jasni Komando, blog tuan Den komando.

tapi dalam siapa aku, terkandung semua itu, kalau aku rasa nak berblog tentang politik, aku tulis politik. itu lah siapa aku.

Post Script :
JLJD - Kor Jurutera Letrik dan Jentera Diraja, Tentera Darat

Tentera Jepun masuk Komunis




aku baru baca artikel The Sunday Times Singapore pasal penyerahan jepun kepada british dulu, tapi apa yang menarik hati aku...

bila dalam satu perenggan tu menyatakan apabila Jepun menyerah diri kepada British, ada askar jepun yang tak dapat menerima kenyataan. Ada yang membunuh diri dan sebagainya, tapi dalam The Sunday ni melaporkan bahawa terdapat askar Jepun yang telah menyertai Komunis di hutan untuk memerangi British.

Dilaporkan mengikut The Sunday Times tu, pada tahun 1989..ada 2 orang bekas askar jepun yang telah menyerah diri bersama-sama dengan Chin Peng. Walawey..adakah mereka itu berbangsa Jepun, atau mungkin penduduk nusantara ini yang menyertai tentera Imperial?

nanti kalau jumpa aku kaji lagi...dah macam plot cerita perang korea "my way"

Sabtu, 14 Julai 2012

Bravo 5 berjaya diselamatkan?

sekitar tahun 2010 dulu ada projek filem mengenai komando, dan pelakon dah ikut latihan di kem komando bagi menyelami watak seorang komando...dikhabarkan juga bahawa set penggambaran juga telah siap sedia..tapi tak jadi sampai la tahun 2012.

tahun 2012 dikhabarkan bahawa filem Bravo 5 bakal diterbitkan dan ada gambar-gambar pelakon remy ishak dan beto khusyairi menjalani latihan menembak..

dikatakan filem nih olahan daripada kisah benar sewaktu zaman Insurgensi (63-89)

 hensem betol pakai loreng 70's dan siap beret hijau

dah macam apai..beto nih

credit: abg yastro :http://www.yastro.net/2012/05/bravo-5-filem-komando-pertama-di.html
          utusan online

p/s: go support blog baru aku : www.cerlog.blogspot.com

Selasa, 29 Mei 2012

Demonstrasi Unit Lawan Keganasan di HBN 2012



power..power nampak gagah vamtac bila digunakan oleh Gerup Gerak Khas...

gambor curi internet

ULK dikatakan dah wujud sejak 80'an lagi, namun kewujudan dirahsiakan dan mendapat latihan daripada SAS. Sesuai dengan keadaaan sekarang, kewujudan ULK diberi pendedahan agar menimbulkan elemen gerun "cegah rintang" bagi pihak yang bercadang membuat onar di tanah tumpah daang rah kita ini.

Ini dibuktikan apabila berlaku 911 di NY...kerajaan Malaysia telah mengeluarkan kenyataan bahawa kerajaan mempunyai aset yang cukup untuk menghadapi pengganas..

Isnin, 28 Mei 2012

Misteri : Bersih



28 April 2012, dah dekat dengan sebulan berlalu dah...tapi 'wanita' yang dikatakan dilanggar oleh kereta polis jenis Waja CPS tu masih belum lagi membuat laporan polis mahupun laporan kepada MalaysiaKini atau mana2 agensi berita..

jadi persoalan yang timbul adalah...

1) Wujudkah wanita itu? atau cuma kekeliruan yang berlaku akibat kelam-kabut dan 'hear say' atau cakap orang sahaja

2) adakah wanita itu warga asing tanpa permit yang datang membeli-belah atau mungkin juga memberi sokongan kepada agenda Bersih 3.0? lantas tidak berani tampil ke hadapan dan menjelaskan bahawa tindakan menterbalikan kereta polis berkenaan bagi menyelamatkan nyawanya?

3) adakah wanita itu takut?

Misteri betol la...


saya serahkan kepada Brad Meltzer untuk decoded....lol


Ahad, 27 Mei 2012

Orang penting istana


Datuk Paduka Maharaja Lela di Istana Negara, orang penting dalam melaksanakan adat istiadat pertabalan SPB Yang Dipertuan Agong lalu...mari kita kenal siapa beliau..

nama beliau : Azuan Effendy Zairakithnaini

pekerjaan : Datuk Paduka Maharaja Lela

asal : ????

info : bekas exco Majlis Belia Malaysia 2006-2010 (belia)

gelaran : Ahli Mahkota Perlis (AMP) 2007...mungkin ada lagi tapi tak jumpa dalam gugel

jadi Encik Azuan..anda saya hormati..pencapaian belia nih

jawatan nih bukan main-main, mana ada dalam SPA